KASVURAUHA 2024 – Kansalaisaloite

KANNATA JA TUTUSTU ALOITTEESEEN kansalaisaloite.fi -sivustolla (aukeaa uuteen välilehteen).

Aloitteen sisältö

Esitämme, että perusopetuslain pykälä 3a (Lapsen edun ensisijaisuus) muutetaan seuraavanlaiseksi: 

§3 a 
Lapsen edun ensisijaisuus 

Perusopetusta suunniteltaessa, järjestettäessä ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu. 

Perusopetuksen tuntiopetuksessa, sen järjestämisessä tai suunnittelussa eivät saa olla mukana sellaiset yhteisöt tai niihin rinnastettavat toimijat, joiden erityinen tavoite on sukupuolisiveellisyyttä, sukupuoli-identiteettiä, seksuaalista suuntautumista tai näihin verrattavia asioita koskevaan yleiseen mielipiteeseen, keskusteluun tai lainsäädäntöön vaikuttaminen. 

Kouluissa ei saa jakaa tai pitää nähtävillä materiaalia, jonka erityinen tavoite on sukupuolisiveellisyyttä, sukupuoli-identiteettiä, seksuaalista suuntautumista tai näihin verrattavia asioita koskevaan yleiseen mielipiteeseen, keskusteluun tai lainsäädäntöön vaikuttaminen.

Perustelut


2020-luvulla Suomessa ja muualla länsimaailmassa on kärjistynyt keskustelu ns. gender-ideologian ympärillä. Gender-ideologialla tarkoitetaan poliittis-ideologista liikettä, jonka päämääränä on tieteellisen, kahteen biologiseen sukupuoleen perustuvan käsityksen muuttaminen. Gender-ideologian keskeinen käsite on ns. sukupuoli-identiteetti eli se, mitä sukupuolta henkilö kokee olevansa. Tämän sukupuoli-identiteetin he katsovat määrittävän henkilön sukupuolta yhtä paljon, ellei enemmän kuin biologia, jolloin ihminen voi olla ”syntynyt väärään sukupuoleen”. 

Edellä kuvatun näkemyksen hyväksyminen on johtanut ulkomailla siihen, että jopa alaikäisille on tarjottu hormonihoitoja ja ”sukupuolta korjaavia” leikkauksia. Suomessa tilanne ei ole vielä niin pitkällä kuin muissa länsimaissa, joskin Suomessakin voidaan ”sukupuolta korjaavia” hormonihoitoja myöntää jopa alaikäisille, koska niille ei ole määritelty tarkkaa ikärajaa. Osassa maita on havaittu tämän linjan vahingollisuus ja on alettu peruuttaa jo tehtyjä linjauksia. Esimerkiksi Britanniassa on huomattu nuorten hormonihoitojen vahingollisuus ja palattu terveydenhuollossa käyttämään biologisen sukupuolen, siis totuudenmukaisia käsitteitä. Suomalaisetkin tutkijat ovat tehneet havaintoja, joiden mukaan sukupuolen ”korjaushoidot” eivät itse asiassa vähennä tarvetta psykiatrisille palveluille niiden keskuudessa, jotka kyseisiä hoitoja ovat saaneet (Kaltiala, Holttinen ja Tuisku, 2023). 

Useiden vanhempien ja muidenkin aikuisten ns. ”maalaisjärkikin” sanoo, että kyseisen ideologian esittely juuri lapsille ja teini-ikäisille, jotka käyvät läpi murrosikää ja sen mukanaan tuomia muutoksia ja identiteettikriisiä, on vastuutonta. Gender-ideologiaa kannattavissa tahoissa kuohutti takavuosina tutkimus, joka viittaa ns. sukupuoliahdistuksen voivan olla nuorten keskuudessa sosiaalisesti tarttuvaa (Littman, 2018). 

Suomessa toimii useita tämän ideologian edistämiseksi toimivia järjestöjä, tärkeimpänä SETA ry. 

Viime vuonna vanhemmat saivat kuulla, kuinka osassa Suomen kouluista oli alettu pitää erityisiä ”sateenkaarityöpajoja”, jotka järjesti SETA ry. Verovaroin toimivaan kouluun tuotiin näin ollen herkässä iässä olevien lasten opetusta toteuttamaan järjestö, jonka erityisenä mielenkiintona on seksuaali-identiteetti ja sitä koskevan lainsäädännön lobbaaminen ja poliittinen vaikuttaminen. Tämä on vastuutonta. 

Tämän sallineiden koulun työntekijöiden toiminta oli surullinen luku Suomen perusopetuksen historiassa ja moitittavaa myös siksi, että he tulivat leimanneeksi ihmisten mielissä myös sellaiset opettajat, jotka pitäisivät mielellään kiinni opetuksen poliittisesta riippumattomuudesta ja kunnioittavat sekä lasten ja nuorten, että vanhempien vakaumuksia. 

Viittaukset: 
Littman L (2018) Rapid-onset gender dysphoria in adolescents and young adults: A study of parental reports. PLoS ONE 13(8): e0202330. 
Kaltiala R, Holttinen T, Tuisku K. Have the psychiatric needs of people seeking gender reassignment changed as their numbers increase? A register study in Finland. European Psychiatry. 2023;66(1):e93. doi:10.1192/j.eurpsy.2023.2471

KANNATA JA TUTUSTU ALOITTEESEEN kansalaisaloite.fi -sivustolla (aukeaa uuteen välilehteen).