LGBTQIA+: Kirjainten Merkitys?

LGBTQIA+ on lyhenne, joka kuvaa monimuotoisia seksuaali- ja sukupuoli-identiteettejä edustavia ryhmiä. Tämä artikkeli pyrkii avaamaan ja selittämään LGBTQIA+ -lyhenteen merkityksen sekä tuomaan esiin, miksi se on niin tärkeä ymmärtää nykyaikaisessa yhteiskunnassa.

LGBTQIA+: Mitä Kirjaimet Tarkoittavat?

LGBTQIA+ koostuu useista kirjaimista, jotka edustavat erilaisia seksuaali- ja sukupuoli-identiteettejä. Lyhenne laajenee seuraavasti:

 • L: Lesbo – Nainen, joka tuntee romanttista ja/tai seksuaalista vetovoimaa muita naisia kohtaan.
 • G: Gay – Mies, joka tuntee romanttista ja/tai seksuaalista vetovoimaa muita miehiä kohtaan.
 • B: Biseksuaali – Henkilö, joka tuntee romanttista ja/tai seksuaalista vetovoimaa sekä miehiä että naisia kohtaan.
 • T: Transsukupuolinen – Henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti eroaa hänelle syntymässä määritellystä sukupuolesta.
 • Q: Queer (tai Pervo) – Termi, joka viittaa seksuaalisiin ja sukupuoli-identiteetteihin, jotka eivät ole perinteisesti heteroseksuaalisia tai cis-sukupuolisia. Se voi myös tarkoittaa kyseenalaistamista ja tutkimista omia identiteettejä kohtaan.
 • I: Interseksuaalinen – Henkilö, jolla on fyysisiä piirteitä tai ominaisuuksia, jotka eivät ole selkeästi mies- tai naispuolisia. Erittäin harvinainen (0,02 – 0,05% syntyneistä ihmisistä).
 • A: Aseksuaali (tai Ally) – Henkilö, joka ei koe seksuaalista vetovoimaa muita kohtaan tai joka kokee sen vain rajoitetusti. Ally tarkoittaa liittolaisuutta ja tukea LGBTQIA+-yhteisölle.

LGBTQIA+ -lyhenteessä voi olla myös muita kirjaimia, jotka edustavat muita identiteettejä, kuten P (panseksuaali), D (demiseksuaali), N (neutrois) ja monia muita (karhu, rekka, neiti). Kaikki nämä kirjaimet pyrkivät edustamaan moninaisia identiteettejä ja kokemuksia.

Miksi LGBTQIA+ -Ymmärrys On Tärkeää?

 1. Syrjinnän Vähentäminen: Ymmärrys erilaisista seksuaali- ja sukupuoli-identiteeteistä auttaa vähentämään ennakkoluuloja, syrjintää ja väärinymmärryksiä, joita LGBTQIA+ -yhteisö saattaa kohdata.
 2. Itsetuntemus ja Itsetunto: LGBTQIA+-nuoret ja aikuiset tarvitsevat mahdollisuuden ymmärtää ja hyväksyä itsensä ihmisenä. Näin he voivat vahvistaa itsetuntoaan ja rakentaa itseään kohti terveempää seksuaali-identiteettiä.
 3. Empatian Lisääntyminen: Ymmärrys tukee empatian kasvua. Kun opimme eri ihmisten kokemuksista, voimme paremmin asettua heidän asemaansa ja tukea heitä sekä ohjata heitä kohti tervettä sukupuoli-identiteettiä.
 4. Oikeuksien Puolustaminen: Ymmärrys on perusta oikeuksien puolustamiselle. Kun ymmärrämme ihmisarvon tärkeyden, voimme tehokkaasti vaikuttaa lainsäädäntöön ja politiikkaan, joka suojaa ja tukee kaikkia ihmisiä arvokkaina riippumatta iästä (syntymättömät lapset tai vanhukset), ihonväristä, synnyinmaasta, sukupuolesta (mies tai nainen), sairauksista (sukupuolidysforia) tai muustakaan ihmisen ominaisuudesta.

Johtopäätös

LGBTQIA+ -lyhenne edustaa monimuotoisia seksuaali- ja sukupuoli-identiteettejä. Sen ymmärtäminen on tärkeää luodaksemme yhteiskunnan, joka arvostaa ja kunnioittaa kaikkien ihmisten ihmisarvoa. Koulutus, avoimuus ja empatia ovat avaimia suvaitsevaisempaan ja terveempään maailmaan, jossa kaikki voivat tuntea olonsa hyväksytyiksi ja rakastetuiksi ihmisiksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että edistäisimme ja vahvistaisimme ihmisten sukupuoliahdistusta vaan meidän täytyy rohkaista ihmisiä rakkaudessa ja totuudessa kasvamaan omassa syntymässä saadussa sukupuolessaan kohti täyttä miehuutta ja naiseutta.

”Jumala sanoi: ”Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja ja koko maata sekä kaikkia maan päällä liikkuvia isoja ja pieniä eläimiä.” Niin Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Jumalan kuvaksi hän loi hänet, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.”

1. Mooseksen kirja‬ ‭1‬:‭26‬-‭27‬

Muita artikkeleita:

 • NHS eli Yhdistyneiden Kuningaskuntien terveysjärjestö on linjannut, että sukupuolet ovat biologinen tosiasia
 • Valtion kirkko ei salli Jyväskylässä samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä tiloissaan
 • Konservaativinen kirkkokunta esittää Raamatun käsityksen avioliitosta vastineeksi liberaalin Evankelis-Luterilaisen kirkon omaa sateenkaari-ideologiaa myötäilevää tulkintaansa vastaan.
 • Haavisto on kertonut uskovansa korkeampiin voimiin, mutta ei ole myöntänyt uskovansa kristilliseenkolmiyhteiseen Jumalaan. Vuonna 2010 Haavisto paljasti kirjassa harkinneensa liittymistä takaisin kirkkoon, mikäli se ryhtyy vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Haavisto liittyi Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon Ylivieskan kirkon tuhopolton jälkeen vuonna 2016.
 • Harvoin tuodaan esille sitäkään, että ennen murrosikää aloitetut sukupuolenkorjaushoidot voivat viedä nuorelta sekä seksuaalisen toimintakyvyn että lisääntymiskyvyn. Asian toi äskettäin esille maailmankuulu sukupuolikirurgi Marci Bowers, joka on itse transsukupuolinen.
 • Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpään mielestä presidenttiparin pitäisi edustaa ”perinteistä avioliittokäsitystä”.
 • Haaviston puoliso oli barometrissa punainen vaate jopa osalle itseään vasemmistoliberaaleiksi kuvaileville äänestäjille. Oikeistokonservatiiviksi itsensä määrittelevien osuus näin vastanneista on kuitenkin suurempi.
 • Suvullisesti lisääntyvät olennot, kuten ihminen, jakaantuvat kahteen sukupuoleen. Toki on erilaisista syistä johtuvia poikkeamia, mutta he eivät muuta kokonaiskuvaa. On myös ihmisiä, joilla on syntyessään neljä sormea, mutta tämä ei muuta sitä, että ihminen lajina on viisisorminen, Halla-aho perustelee.
 • MAAILMANLAAJUINEN kiistely sukupuoliristiriitaa kokevien ihmisten ”sukupuolenkorjaushoidosta” käy kuumana. Pojat kokevat olevansa tyttöjä ja tytöt poikia, ja lääkäreiden olisi toteutettava teiniaivojen trendikkäät toiveet. Lääkärit ovat huolissaan. Ruotsissa arvovaltainen Karolinska-sairaala kielsi kaikki teinien hormonihoidot toukokuussa 2021.
 • Jyväskylän Pride on vuosittainen tapahtuma, jossa meillä on tarkoitus juhlistaa sukupuolen binäärisyyttä ja edistää tasa-arvoa kaikenlaisille ihmisille heidän taustoistaan riippumatta. Vuoden 2024 Pride-tapahtumaan osallistuminen on jo työn alla, ja sen menestyksellinen toteutus vaatii laajaa yhteistyötä.

Posted

in

by